Energiepremies 2021

energiepremies 2021

Ook in 2021 kan je rekenen op tal van energiepremies. Maar ben jij op de hoogte van alle nieuwigheden? Als speler in de bouwsector geven we je graag een overzicht. Zo ben je alvast mee met de laatste nieuwe energiepremies van 2021. 

De EPC-labelpremie, nieuw vanaf 2021

De EPC-labelpremie, wat is dat juist en voor wie geldt het. Allereerst geldt deze premie voor alle eigenaars van een woning. Voor zowel eigenaars van een bestaande woning met een slecht scorend EPC-label, maar ook voor nieuwe eigenaars die een woning kopen, geschonken krijgen of erven. Kan je binnen 5 jaar via het EPC (Energieprestatiecertificaat) aantonen dat je jouw woning energiezuiniger hebt gemaakt, kom je in aanmerking voor een premie. Deze bedraagt tussen 2.500 en 5.000 euro, en hangt af van het nieuwe energielabel dat u na die periode van 5 jaar kan voorleggen. Klein addertje onder het gras: enkel een EPC opgemaakt vanaf 2019 komt in aanmerking. Ook bij renovaties van een appartement t.o.v. een woning gelden andere bedragen. De EPC-labelpremie is niet combineerbaar met de totaalrenovatiebonus. Ook moet het EPC voor en na de werken zijn opgemaakt door een energiedeskundige type A.

energiepremies

Premies voor energiebesparende investeringen 2021

Al enige tijd wijst Fluvius (in opdracht van de Vlaamse Regering), premies toe voor energiebesparende investeringen. Zo zijn er bepaalde premies om woningen beter te isoleren met tal van toepassingen. Denk maar aan isolerende beglazing, en vloerisolatie, etc. Maar 2021 brengt ook heel wat extra premies en een verhoging voor dakisolatie of na-isolatie van buitenmuren in combinatie met de verwijdering van een asbesthoudend dak of een asbesthoudende gevelbekleding.

Even alle isolatiepremies op een rijtje:

energiepremies
energiepremies

Renteloos renovatiekrediet voor nieuwe eigenaars

Nog meer nieuw in 2021 is het renteloos renovatiekrediet voor nieuwe eigenaars van een woning of appartement. Koop je een eigendom met een slecht scorend EPC-label en kan je deze binnen 5 jaar verbeteren? Dan kan je aansluitend bij het hypothecair krediet een renteloos renovatiekrediet afsluiten. 

Voorwaarde om in aanmerking te komen: Een hypothecair hoofdkrediet, hoofdzakelijk bestemd voor de werving van een woning

Je kan het renteloos renovatiekrediet afsluiten voor:

  • Eengezinswoningen: om van label E of C naar A, B, of C te gaan binnen 5 jaar
  • Appartementen: om van label E of F naar A of B te gaan binnen 5 jaar

Verlengd tot 2022: de sloop- en heropbouwpremie

De bestaande sloop- en heropbouwpremie wordt verlengd tot eind 2022. Alsook wordt het bedrag van de premie opgetrokken van 7.500 tot 10.000 euro. Aansluitend geldt ook de tijdelijke btw-verlaging naar 6% voor sloop- en heropbouw buiten de centrumsteden die door de federale overheid werd aangekondigd voor de volgende 2 jaar.

Lees ook onze andere blogs: