Onze samenleving heeft niet stil gezeten om zich aan te passen aan razendsnelle veranderingen dat COVID-19 aan ons allen opdroeg. Ook de bouw nam de nodige maatregelen. De vraag is, nu dat er stilaan licht aan het einde van de tunnel is te zien, dewelke blijven plakken. Of, gewoonweg welke uitdagingen de toekomst met zich mee brengt.
Vraag naar woningen de lucht in!
Er heerst nog steeds een grote woningnood, nu misschien wel meer dan ooit. Want een lange periode van thuis zitten geeft stof tot nadenken. Zouden we ons appartement toch niet inruilen voor een huisje met een tuintje? Klonk het bij de consument in tijden van lockdown. Wie huis kraait, kraait vaak ook dorp, en dit is duidelijk te zien met de wegvlucht uit de drukke binnenstad. Men voorspelt dat telewerk ook post-corona de norm blijft of alleszins meer dan tevoren het nieuwe normaal wordt, en thuiswerk afgewisseld zal worden met slecht sporadische dagen vertoeven op kantoor. De nood aan werken en vooral wonen in de stad zal hierdoor afnemen. Wonen in de buitenstad met meer groen en vooral meer ruimte is met andere woorden weer helemaal in.
Infrastructuur – infrastructduur?
Wonen buiten de stad, minder fysiek naar kantoor gaan en dus minder nood aan infrastructuur… Het kan er wel eens voor zorgen dat infraprojecten door de overheid opnieuw onder de loep worden genomen. Zijn bepaalde projecten nog wel nodig? Of moeten we de budgetten elders investeren, bijvoorbeeld in infrastructuur die beter bij de nieuwe manier van leven past?
Desondanks, zijn er nog steeds terugkerende problemen die de nood aan infrastructuurwerken niet zal veranderen. Denk maar aan files, want ook in tijden van Corona hebben we deze niet moeten missen.
Het startschot voor de digitale race in de bouw?
Corona duwde onze maatschappij in een digitale stroomversnelling. Specifieke toepassingen in de bouw, denk maar aan computerprogramma’s om administratie te regelen en Building Information Modelling (BIM)… We zijn er al een aantal jaar mee vertrouwd. Ook de bouwerven storten zich langzaam maar zeker in de digitalisering, bijvoorbeeld het gebruik van tablets om de stand van zaken op de werf op te volgen. Maar, de grote digitale opmars blijft uit, vooral in België. Om buitenlandse concurrentie voor te blijven zal de Belgische bouwsector zich in de toekomst dus moeten inzetten om de digitale koers bij te kunnen benen, of in het beste geval de kop te trekken. Met Bullswap doe je alvast mee aan de race! Want veilig én online bouwmachines huren was nog nooit zo eenvoudig!
Ontdek wat Bullswap, hét online-verhuurplatform van de Benelux voor jou kan betekenen.
Huur nu je nog je eerste toestel!
Lees ook onze andere blogs: