Wat moet je weten als je een stroomgroep huurt?

generator huren

Iedere bouwwerf heeft activiteiten die elektriciteit vereisen. Vele materieel kan simpel weg niet gebruikt worden als er geen elektriciteit is. Meestal wordt er beroep gedaan op een stroomgroep omdat er nog geen aansluiting is op het elektriciteitsnetwerk of als het beschikbare net onvoldoende is als het gaat om beschikbaar vermogen gaat. Een bouwwerf heeft behoefte aan een veilige en constante beschikbaarheid van voldoende elektriciteit om op een economische en efficiënte manier te functioneren. Het is verstandig om een stroomgroep te huren bij Bullswap omdat ons assortiment uitgebeid is en we steeds de geschikte stroomgroep tot uw beschikking hebben.

Stroomgroepen huren voor de werf

Op een typische bouwwerf vind je vaak zware machine als bulldozers, kranen of hoogtewerkers. Deze machines hebben geen elektriciteit nodig om te opereren. Een hoogtewerke bijvoorbeeld, is voorzien van een generator. Deze generators zijn alleen goed voor laag vermogen toestellen en zijn dus niet aan te raden voor constant gebruik. Op een bouwwerf zijn ook veel andere gereedschappen aanwezig die wel elektriciteit vereisen. Boormachines, slijpschijven, hete lucht lastoestellen, enz. In de vroege uren en winterdagen is verlichting steeds belangrijk op een bouwwerf en ook dit vereist ook een groot vermogen aan elektriciteit. Al de nodige power voor je werf kan geleverd worden door een generator. Als je een stroomgroep huurt bij Bullswap kan je kiezen uit een groot arsenaal van stroomgroepen met verschillende KVA-waarden.

Welk type stroomgroep huren?

 Het bepalen van welk type stroomgroep je nodig hebt, is grotendeels afhankelijk van de hoeveelheid KVA of het vermogen dat je nodig hebt om alle machines te laten draaien – met liefst nog wat reserve vermogen ter beschikking. KVA staat voor Kilo Volt Ampère. Met een simpele formule kan de benodigde KVA berekend worden voor het gebruik van een specifiek elektrisch gereedschap. Als je kiest een generator te huren bij Bullswap, dan staat ons team je met raad en daad bij in het maken van die keuze.

We kunnen stroomgroepen onderscheiden in 3 klassen als we hun gebruik nemen als criteria:

Hoog vermogen generators

Deze generatoren voorzien hoge hoeveelheden stroom op grote werven.  Ze kunnen gaan van 200 KVA tot 1250 KVA. Een voorbeeld hiervan is de Leroy Somer 1250 KVA. Stroomgroepen als deze zijn groot in omvang en moeten correct geïnstalleerd worden.  

Medium vermogen generators

Deze generen een vermogen van 35 KVA tot 200 KVA. Dit zijn de meest gebruikte generators op werven. Toestellen als tafelzagen, betonmixers, compressoren en tijdelijke liften kunnen met stroom voorzien worden met zulke generators. Honda en Leroy Somer beschikken over een groot aantal modellen in deze klasse. Het is niet toevallig dat deze 2 merken staan voor duurzaamheid en kwaliteit.

Stroomgroepen draaien voor een lange tijd en soms wel continue en moeten daarom van de hoogste kwaliteit zijn. Periodiek onderhoud moet een goede werking verzekeren. Modellen uit deze klasse kunnen getransporteerd worden op een aanhanger en zijn dus handig te verplaatsen indien nodig. Een goede lastenverzekering  met spanriemen is nodig bij het transport op een aanhanger.

Draagbare generators

Dit zijn de kleinere toestellen die kunnen ingezet worden voor een korte periode. Deze toestellen zijn meer mobiel en kunnen met mankracht verplaatst worden. Ze leveren een laag vermogen, maar kunnen handig van pas komen om snel de werkplek van elektriciteit te voorzien. Toestellen als deze kunnen dan wel maar twee elektrische apparaten van stroom kunnen voorzien omdat ze beperkt zijn in vermogen. De Honda EU30i  is hier een goed voorbeeld van.

stroomgroep voor verlichting op wef

Onderhoud en gebruik van stroomgroepen

Als je met stroomgroepen werkt, is een vaste routine van groot belang. Stel een verantwoordelijke aan die toeziet op het benzine of diesel verbruik en die steeds zorgt dat het brandstofniveau niet onder het minimum staat. Bij het volledig opgebruiken van de brandstof zal er bijkomend onderhoud, zoals vervangen van brandstof filters, moeten uitgevoerd worden. Deze verantwoordelijke zal ook periode controles uitvoeren van het oliepeil en de algemene toestand van de generator. Het is van groot belang dat dit met verantwoordelijkheid gebeurt want stroomgroepen zijn dure machines en bij verkeerd gebruik zal de gebruiker aansprakelijk worden gesteld.

Grotere stroomgroepen moeten steeds geaard worden. Dit kan door simpel weg de bijgeleverde pin in de grond te slaan en te verbinden met de aardingskabel. Vergeet ook niet dat bij het gebruik van zware stroomgroepen het verstandig is om dikkere en stevige kabels en verdeelkasten te gebruiken. Deze snoeren moeten over een voldoende diameter beschikken om stroomverlies tegen te gaan en een vlotte voorziening van elektriciteit te garanderen over de werf.

We helpen je graag met het maken van de keuze van de juiste stroomgroep en zorgen er voor dat het licht niet uit gaat op de werf.