Top 10 technologie trends in de bouw voor 2019De bouwindustrie is steeds in verandering. En maar goed ook, want door middel van deze (technologische) vooruitgang kunnen we weer heel wat nieuwe dingen bereiken. Er zijn belangrijke verschuivingen terug te vinden in de sector die zich in de afgelopen jaren hebben voltrokken, maar laten we eens kijken naar wat ons nog allemaal te wachten staat.

Hieronder staan enkele van de meest opmerkelijke trends die volgens experts doorheen 2019 het daglicht zullen zien.

Vele experts beschouwen 2019 als het doorbraakjaar voor de bouwindustrie. In 2018 groeiden bouwtechnologie investeringen met 30% wat overeenkomt met een bedrag van 1 miljard euro. De totale waarde van de sector wordt verwacht de kaap van 1 miljard dollar te overschrijden vanaf 2020. Spannende tijden dus!

1. Augmented reality

Source: Bdcnetwork.com

Augmented reality kent een snelle groei en zorgt in de meeste sectoren voor enkele ingrijpende veranderingen. Dit is in de bouw natuurlijk niet anders. Augemented reality (AR) zal voor tal van nieuwe opportuniteiten in de sector zorgen. Zo kunnen projecten aan de hand van AR nauwkeuriger gepland en uitgevoerd worden, wat tijd en kosten kan besparen.

2. Bouwsoftware & -data

Software wordt steeds meer technisch verfijnd, waar ook de bouwindustrie tal van voordelen uit kan halen. Real-time collaboration software zal naar verwachting functioneren als digitale ruggengraat voor het bouwproces van start tot finish.

3. BIM: Building Information Modeling

BIM is een proces gebaseerd op 3D-modellen dat architecten, ingenieurs en werfleiders de middelen ter beschikking geeft om nog efficiënter hun projecten en gebouwen te ontwerpen, plannen en bouwen. De BIM technologie zal de katalysator vormen voor een fundamentele verandering in hoe bouwprojecten gemanaged zullen worden. 

4. Modulaire bouw

Source: bouwwereld.nl

Het gebruik van gestandaardiseerde processen om zoveel mogelijk off-site te assembleren kan kosten en tijd sterk reduceren. Modulaire bouw zorgt tot wel een 65x snellere uitvoering van bouwprojecten. Een manier van bouwen waar we bijgevolg nog veel over zullen horen in 2019.

5. Zelf-herstellend beton

Zelf-herstellend beton is de oplossing voor betonrot. Experten verwachten dat zelf-herstellend beton snel in het straatbeeld zal verschijnen in onder andere wegen, gebouwen en huizen, wat de kosten die betonreparaties met zich meebrengen erg zal verminderen.

6. Drones

Ook de drone technologie ontwikkelt zich razendsnel, en is bijna niet meer uit het moderne leven weg te denken. Door de accuraatheid en precisie van de opgenomen data kan de drone ook gemakkelijk in verschillende bouwprojecten ingeschakeld worden. Verder is de ontwikkeling van een volledig autonome drone vandaag de dag een hot topic.


7. Robots

De komst van robots zal de bouwsector nog meer futuriseren. Robots kunnen ingeschakeld worden voor allerlei kleine of grotere projecten, waar vaak grote nauwkeurigheid voor nodig is. En hoe verfijnder de robots worden, hoe diverser ze ingeschakeld kunnen worden in de toekomst. 

8. Cloud en mobiele technologie

Mobiele toestellen kunnen overal op elk moment gebruik maken van cloud technologie. Dit is een echte must-have om competitief in de markt te kunnen blijven.

9. GPS

GPS trackers verzamelen in creatieve en vindingrijke manieren snel en accuraat gegevens. Door de grotere nauwkeurigheid kunnen ze in tal van situaties ingezet worden. Al je assets zullen hierdoor in de toekomst eenvoudig te volgen zijn.

10. Draagbare technologie

Van draagbare technologie zal een belangrijke rol te spelen in de veiligheid op de werf en om efficiënt de progressie van het project te monitoren. Voorbeelden zijn niet alleen allerlei meettoestellen en sensors maar bijvoorbeeld ook smart watches of smart glasses.