Een hoogtewerker huren en waar op letten

Hoogtewerker huren

Waarom een hoogtewerker huren?

Als je werkzaamheden moet verrichten op hoogte is het een goed idee om een hoogtewerker te huren. Dit omwille van je werkefficiëntie, die er enorm op zal vooruit gaan, en het verlaagde risico op ongevallen in vergelijking met bijvoorbeeld steigerwerk.

Bij verschillende bedrijven behoren hoogtewerkers tot een vast deel van hun machinepark. Maar ook als je niet dagelijks de hoogte in moet voor je werk, kan het soms nodig zijn om voor kortere periodes een hoogtewerker in te schakelen. Gelukkig kan je tegenwoordig op een gemakkelijke en veilige manier een hoogtewerker huren. Heb je een hoogwerker nodig voor een langere periode biedt leasen ook een interessante mogelijkheid.

Wat komt daar nu allemaal bij kijken, wanneer je zo een hoogtewerker huurt? Hoewel het verhuurproces op zich niet ingewikkeld is, kan je je beter op voorhand even informeren over bepaalde dingen. Wij zetten ze voor je op een rijtje.

Waar op letten als je een hoogtewerker huurt?

Er zijn een aantal punten die je in gedachten moet houden bij de keuze van een type hoogtewerker. Vooreerst moet je een werfinspectie houden of jezelf informeren over hoe de toestand van de bouwwerf of locatie is. Is het drassig terrein, betonnen ondervloer en hoe is de bereikbaarheid. Is de job die je moet klaren in de open lucht of is het in een gesloten ruimte. 

Ondergrond

Laat ons eerst eens kijken naar de ondergrond. Het is logisch dat je met modderig en drassig terrein een 4×4 hoogtewerker huurt. Je kan ook kiezen voor een rupshoogtewerker, gekenmerkt door de opvallende rupsbanden. Beide hebben zo hun voordelen.

Een 4×4 hoogwerker is best in staat om door drassig terrein te rijden, maar bij extreme modder zal de 4×4 niet voldoen. En wanneer je iedere keer vast komt te zitten in een netelige, modderige situatie, zal je snel tijd en geld verliezen. Een rupshoogwerker daarentegen, zal in deze situatie de job klaren. Het nadeel hier is dan weer dat je deze niet kan gebruiken op de weg omwille van mogelijke schade aan het wegdek.

Binnen- of buitenwerk

Voor indoor werk huur je best een elektrische hoogtewerker, zodat je geen last hebt van de uitlaatgassen. Moest het nu echt noodzakelijk zijn om een diesel hoogtewerker te gebruiken indoor dan kan er altijd een extra roetfilter worden voorzien. 

Bereikbaarheid

Als we praten over bereikbaarheid van de job, gaat dit niet enkel over de weg en de bereikbaarheid van de locatie, maar ook de hoogte waar het werk moet uitgevoerd worden. Zorg er steeds voor dat je niet op de limiet van je hoogtewerker moet werken (werkhoogte). 

Telescoophoogtewerker

Als er obstakels zijn op de grond, is het vaak de beste optie om een kniktelescoophoogtewerker te huren zodat je beter kan navigeren tot de gewenste plaats. Een telescoophoogtewerker met vaste mast is dan weer snel en handig om te bedienen en uiterst efficiënt in situaties waar de nodige ruimte is om te werken.

Telescoophoogtewerker

Schaarhoogtewerker

De keuze tussen een schaarhoogtewerker en een telescoophoogtewerker kan gemaakt worden door te bepalen hoeveel tijd je nodig hebt om je taak te volbrengen op die ene plaats. Een schaarhoogtewerker heeft een grotere werkvloer en is dus handiger als je wat meer tijd nodig hebt. Je kan ook meer materiaal meenemen in de hoogtewerker en zodoende tijd besparen. Schaarhoogtewerkers zijn bijvoorbeeld handig bij gevelwerk. De kleinere elektrische schaarhoogtewerkers zijn uitermate handig indoor. Ze zijn wendbaar en makkelijk te verplaatsen. 

Schaarhoogtewerker

Masthoogtewerker

Een masthoogwerker is beperkt in gebruik. Je kan deze enkel gebruiken als je loodrecht onder de plaats van je job kan staan. Dit betekent echter niet dat ze niet kunnen voldoen voor de te verrichten job. Ze zijn inzetbaar voor tal van situaties en geschikt voor bijvoorbeeld het vervangen van lampen hoog aan het plafond of om veilig materialen te nemen uit hoge stapelrekken. 

Masthoogtewerker

Autohoogtewerker

Een hoogtewerker is handig en als men gewend is aan het gebruik ervan is het nog moeilijk te missen. Echter de kost van transport is vaak te hoog als je de hoogtewerker maar een korte periode gebruikt. Een autohoogwerker kan hier een oplossing bieden. Je kan zelf deze autohoogwerker besturen en rijden naar meerdere werven in 1 werkdag

autohoogtewerker

Om kosten te besparen is het natuurlijk noodzakelijk dat je de dag goed plant. Een andere optie is de aanhanghoogwerker. Deze lichte hoogwerker is handig voor kleine werkzaamheden op hoogte, aangezien je hem aan je wagen kan koppelen en meteen naar de locatie kan rijden waar je de werkzaamheden kan beginnen.

Er zijn dus verschillende soorten hoogtewerkers beschikbaar, ieder met hun eigen voor- en nadelen. Indien je nog vragen hebt over welke hoogtewerker het best past bij jouw werkzaamheden, kan je best even contact opnemen – ons team van experts staat je graag bij met de keuze!

Bekijk hier alvast alle soorten hoogwerkers in ons huurgamma. Liever een toestel voor lange termijn? Bekijk dan ons lease aanbod